Елизабет Кан (@ElizabethCahn) 20 април 2021 г. /**/

Елизабет Кан (@ElizabethCahn) 20 април 2021 г. /**/

"Нашите резултати показват, че трябва да мислим за несърдечно-съдови, както и за сърдечно-съдови усложнения при пациенти със сърдечна недостатъчност," — заключи Ю. "Въпреки че не можем да препоръчаме статини специално за предотвратяване на рак при пациенти със сърдечна недостатъчност въз основа на тези данни от наблюдение, мисля, че тези резултати трябва да насърчат клиницистите да се уверят, че пациентите със сърдечна недостатъчност, които имат индикация за статини, са на едно от тези лекарства. И тези данни също така осигуряват подкрепа за рандомизирано проучване за получаване на твърди доказателства за този ефект."

Стабилни данни от наблюдения

Коментирайки за Medscape Medical News, Джеймс Къркпатрик, доктор по медицина, професор по медицина в Медицинския център на Университета на Вашингтон, Сиатъл, Вашингтон, каза: "Това проучване предоставя някои от най-стабилните данни от наблюдение досега, които предполагат защитен ефект на статините срещу рак. Но, подобно на предишни проучвания, той предоставя корелативни, а не причинно-следствени доказателства и ни липсват окончателни доказателства, които да подкрепят препоръките за широкото използване на статини единствено за превенция на рак, дори при популации със сърдечна недостатъчност."

Въпреки че Киркпатрик е съгласен с Yiu, че ще е необходимо рандомизирано проучване за подобни препоръки, той казва, че настоящото проучване може да помогне на някои пациенти и клиницисти, които преценяват наличните доказателства за ползите, тежестта и рисковете от терапията със статини и да ги подтикнат към употребата на статини.

"Някои пациенти със сърдечна недостатъчност и фамилна анамнеза (или може би лична анамнеза) за рак и подходящо повишен риск от коронарна артериална болест може да са по-убедени да изберат терапия със статини," предлага той.

Къркпатрик посочва, че е имало някакво а "компромис" в кардиологията ― предотвратяват се сърдечносъдови смъртни случаи и все повече пациенти живеят достатъчно дълго, за да развият рак и деменция.

"Докато мнозина са щастливи да имат по-дълъг живот, за някои от гериатричната популация, които са изправени пред въпроса от какво искат да умрат, смятането може да е различно. Това проучване предполага, че може би статините могат частично да подобрят тази дилема," той добави.

9 юли 2021 г. – Химиотерапията е често срещано лечение за много видове рак и, когато е успешна, може да помогне на пациентите с рак да живеят по-дълго. Но, казват експертите, друг вид терапия е също толкова важен.

"Социалните работници са също толкова важни при лечението на рак, колкото и химиотерапията," казва Лорънс Н. Шулман, доктор по медицина, професор по медицина и заместник-директор на клиничните услуги в Центъра за рак на Ейбрамсън в Университета на Пенсилвания във Филаделфия.

През 2021 г. би било трудно да си представим предоставянето на висококачествени грижи за рака без социални работници, казва той.

Концепцията, че грижата за рака е свързана с поставяне на диагноза и прилагане на терапия "просто не е валидна хипотеза," каза Шулман, който е и директор на Центъра за глобална ракова медицина. "Трябва да отговорим на всички нужди на пациентите с рак."

Социалните работници са обучени да помагат на пациентите и техните семейства да се справят с физическите, емоционалните и социалните смущения на рака по начини, по които лекарите не го правят, казва той.

"Когато става въпрос за психиката на пациента, семейната динамика и работата, социалните работници могат да дадат страхотни съвети и съвети," той казва. При някои проблеми пациентът ще се чувства по-удобно да говори със социален работник и този разговор може да има пряко въздействие върху качеството на живот на пациента и дори върху прогнозата, казва той.

Социалните работници имат опит да идентифицират и преодоляват пречките, които могат да попречат на резултатите от лечението, казва Тимъти У. Мълет, доктор по медицина, професор по гръдна хирургия в Университета на Кентъки и медицински директор на изследователската мрежа на Markey Cancer Center в Лексингтън, Кентъки.

Мълет стана страстен застъпник за наблюдение на дистрес на пациенти с рак и интегрирането на социалните работници в практиката в Markey след собствената му борба с рака.

Моите химиомедицински сестри също бяха най-добрите. Винаги ще ги помня. Освен това социалният работник, който се погрижи да получа торта, когато трябваше да имам химиотерапия на рождения си ден. ❤️🙏🦋 Всички те бяха също толкова част от лечението, колкото и лекарствата.

— Елизабет Кан (@ElizabethCahn) 20 април 2021 г

Той току-що се беше върнал от второто си разполагане в Афганистан, където служи като подполковник в армейския резервен медицински корпус.

"Имах малко коремна болка, но не бяхме в заведение, което може да направи много оценка, така че продължих да работя като хирург там," спомни си той. "Бях отслабнал доста и докато се прибирах у дома, усетих, че в черния ми дроб има маса."

Той беше диагностициран с рак на черния дроб в стадий IV и лечението започна в рамките на дни.

Той признава, че не е типичен пациент с рак, тъй като е разбирал как да се ориентира в системата на здравеопазването и е бил в състояние да получи персонално ниво на грижи от здравни специалисти, които го познават. Но дори и с тези предимства, той беше поразен от психосоциалното въздействие на рака.

"Ще те излъжа, ако кажа, че нямам никакво безпокойство всеки път, когато лягам на CT скенера," той каза.

Именно този опит доведе до неговото застъпничество за социалните работници в онкологията. "Видях, че това е начин, по който можем да подобрим грижата за всеки пациент, нещо, което бихме могли да подчертаем във всички наши програми и в презентации на национални срещи.

"Ние предоставяме медицински или хирургични грижи, но не сме експерти по бариерите, които съществуват в личния живот на пациента, които пречат на грижите им," той каза. "Социалният работник е абсолютно перфектният партньор, за да може да се грижи за целия пациент."

Миналата година Мълет беше назначен за председател на Комисията по рака, подгрупа на Американския колеж по хирурзи, която наблюдава акредитацията на над 1500 общностни заведения за лечение на рак, обслужващи 70% от пациентите с рак в Съединените щати.

През 2015 г., след консултация с Асоциацията на социалните работници в онкологията, комисията официално интегрира социалната работа в грижата за рака, като изисква скрининг и реакция на психосоциален дистрес като нов стандарт на грижи за акредитация.

Инструменти за скрининг на бедствие

Социалните работници използват инструменти за скрининг при бедствие, като например термометър за бедствие и списък с проблеми, разработени от Националната цялостна ракова мрежа, за да определят психосоциалните нужди на пациента по време на диагностициране на рак, лечение и последващи грижи.

След това се разработва мултидисциплинарен план за грижа, насочен към пациента, за предварително приемане, трансфер и изписване.

Систематичният скрининг за дистрес се превърна в ключът към идентифицирането на "иначе неудовлетворени биопсихосоциални нужди" на пациенти с рак, каза д-р София К. Смит, доцент в Училището по медицински сестри на университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, и колеги, в преглед в учебната книга на Американското дружество по клинична онкология.

Прегледът описва настъпваща промяна във възприятието. Не толкова отдавна социалната работа се разглеждаше като ресурс за справяне с проблеми като подпомагане на пациент с рак, който се бори с транспортните разходи, да получи пари за газ.

Днес тя лежи в основата на психосоциалната онкология, сравнително нова област.

Промяната е предизвикана от появилите се доказателства за размера на проблема. До 40% от пациентите с рак изпитват значителен психосоциален дистрес, започващ от поставянето на диагнозата и продължаващ по време на лечението, прехода към оцеляване след лечението и дори в края на живота. Симптомите включват тревожност, депресия, посттравматичен стрес, умора, сексуална дисфункция и нарушено познание.

Ако не се лекува, клиничното въздействие може да бъде дълбоко, вариращо от липса на придържане към медицинско лечение до повишена смъртност, посочват авторите.

"Като се има предвид общата заболеваемост и смъртност, свързани с рака, разпространението на психосоциалния дистрес в онкологичните условия не е особено изненадващо," Смит и колеги коментират.

"Това, което се очакваше по-малко, е появата на доказателства за повишена смъртност, свързана с поне един израз на психосоциален дистрес: депресия."

Дори и най-състрадателните лекари и медицински сестри нямат необходимото обучение, за да се справят с психосоциалните последици от рака, каза професор в Училището по социална работа на Университета на Мичиган в Ан Арбър.

"Ако нямате социален работник във вашия раков център, ви липсва някой, обучен да помага на пациентите да се справят с психологически, емоционални, духовни и екзистенциални предизвикателства, които идват с диагнозата рак," той казва.

Съществуващите доказателства обаче не са убедили застрахователите да възстановят изцяло центровете за социални услуги, посочи Зебрак.

През последните 15 години изследванията му в Университета на Мичиган се фокусираха върху доказването, че социалната работа е основен компонент на грижата за рака. Едно проучване, публикувано през 2017 г., показва връзка между социалната работа и процента на използване на спешно отделение, както и на хоспитализация.

"Вярваме, че помагаме на хората, но също така сме изправени пред предизвикателството да докажем това емпирично с данни," той каза. "Ние наистина искаме да изградим научни доказателства, които демонстрират приноса на социалната работа специално за постигане на качество в грижите за рак на застрахователите, които вземат решения за разходите."

Това е проблем, който Mullet също е прегърнал. Неговата нова мисия е социалните работници в онкологията да бъдат признати и възстановени за тяхната критична роля в грижите за пациенти с рак. "Това е наистина важно за мен," той каза. "Има много малко начини за таксуване, възстановяване или подкрепа за тези програми."

Данни, демонстриращи стойността на социалната работа в грижата за рака "може да не е под формата на полза за оцеляване или рандомизирано контролирано проучване, но [имаме данни] по отношение на опита на пациента и преодоляването на бариерите пред грижите," той каза.

Всеки пациент с рак и неговото семейство трябва да имат достъп до онкологичен социален работник, каза Дюник Юил, LCSW, директор на информационния ресурсен център в националния офис на Обществото за левкемия и лимфом, в Рай Брук, Ню Йорк. "Добавянето на онкологичен социален работник към вашата клиника или практика може да не е позиция, която носи приходи, но е абсолютно добавена стойност и спестяване на разходи за цялата практика."

Ако имате левкемия или лимфом, може да се наложи трансплантация на стволови клетки. Тези клетки помагат за заместването на клетките, увредени от рака. Те също така позволяват на тялото ви да се възстанови по-бързо от интензивна химиотерапия и лъчева терапия.

За някои това може да е най-добрият – или единственият подход.

Какво представляват стволовите клетки?

Те растат във вашия мозък, меката тъкан на костите ви. Те също са в кръвта ви, както и в кръвта от пъпната връв.

Докато узреят, кръвните стволови клетки се променят в три типа клетки, от които тялото ви се нуждае:

Тромбоцити, които помагат на кръвта ви да се съсирва Червени кръвни клетки, които дават на тялото ви кислород Белите кръвни клетки, които се борят с болестта

Как работи лечението със стволови клетки?

Има два вида трансплантации. Вашият лекар ще реши кое е най-доброто за Вас.

При автоложна (АВТО) трансплантация лекарите вземат здрави стволови клетки от костния ви мозък или кръвта. Те са замразени и внимателно съхранявани. Тъй като те са извън тялото ви, те не се нараняват по време на химиотерапията или лъчелечението, от което ще се нуждаете, за да се отървете от раковите си клетки.

След като лечението ви приключи, вашите размразени стволови клетки се връщат в кръвта ви чрез IV. Те ще намерят пътя си обратно към вашия костен мозък.

Веднъж там, те могат да помогнат на тялото ви да направи отново здрави кръвни клетки.

При алогенна (ALLO) трансплантация получавате здрави стволови клетки от донор.

Важно е костният мозък на донора да съвпада много добре с вашия. Ако това не стане, тялото ви може да отхвърли клетките им. Вашият донор може да е член на семейството. Можете също да получите стволови клетки от някой, когото не познавате.

Преди ALLO трансплантация ще получите химиотерапия, радиация или и двете. Това унищожава вашите собствени стволови клетки и подготвя тялото ви за новите скоро след приключване на лечението.

Ако Вашият лекар не може да намери донор, той може да използва клетки от дарена кръв от пъпна връв. След раждането на бебето кръв, богата на стволови клетки, остава в изхвърлената връв и плацентата. Може да бъде замразен и съхраняван в банка за кръв от пъпна връв докато са необходими стволовите му клетки.

Кръвта от пъпната връв се изследва, преди да бъде поставена. Това позволява на лекарите бързо да проверят дали има съвпадение за вас. Освен това сдвояването не трябва да е толкова перфектно, колкото би било от донор.

Продължение

Какви са рисковете?

Ако се лекувате със собствени стволови клетки, може първо да имате висока доза химиотерапия. Това може да причини странични ефекти. Какви и колко тежки са те зависят от дозата. Може да имате:

гадене Повръщане умора Кървене Тежки инфекции

Това не звучи страхотно, но напредъкът в лечението на рак може да ги направи по-лесни за живеене.

Когато получите стволови клетки от донор или кръв от пъпна връв, съществува риск от нещо, наречено заболяване присадка срещу гостоприемник. Това е, когато тялото ви се бори да се отърве от новите клетки или клетките започват атака срещу вас. Може да се случи веднага след трансплантацията или не по-късно от година.

Благодарение на напредъка в процеса на съвпадение през последното десетилетие, шансовете ви да имате повече проблеми от лечението са много по-ниски, отколкото преди. Освен това ще получите лекарство след трансплантацията, което може да работи за предотвратяване на тези проблеми.

Все пак, ако сте по-възрастни, може да ви бъде по-трудно да управлявате страничните ефекти. Освен това е по-вероятно да имате друго здравословно състояние, като високо кръвно налягане или диабет. Вашият лекар може да поиска да имате намалена интензивност или „мини“ трансплантация на стволови клетки.

Ще започнете с по-ниска доза химиотерапия и радиация, преди да получите стволовите клетки. Това е по-малко облагане на тялото ви и новите клетки все още могат да растат и да се борят с рака ви.

Какво представляват раковите стволови клетки?

Те звучат като специални клетки, които се борят с рака. те не са. Те са клетки, които развиват рак.

Експертите смятаха, че всички ракови клетки са еднакви. Сега има причина да вярваме, че специални, бързо растящи ракови стволови клетки поддържат болестта ви жива, като се възпроизвеждат.

Ако това е вярно, през следващите няколко години фокусът на лечението може да се измести от опит за свиване на тумори към опит за убиване на този тип клетки.

Мозъчните тумори са необичайни израстъци на клетки в мозъка.

Знаете ли дали вашето коте трябва да идеалика капсули цена отслабне? Дебелите котки са толкова разпространени, че може дори да не осъзнаете, че вашата е на гъста страна. Но котките с наднормено тегло и затлъстяване сега превъзхождат тези със здравословно тегло, а ветеринарите също виждат повече котки със супер затлъстяване.„Проблемът за нас е, че обичаме да разваляме котките си, а котките обичат да ядат, така че е лесно да се прехранват малко“, казва Филип Дж. Шанкър, DVM, собственик на The Cat Hospital в Кембъл, Калифорния. 

Това е нещо, което трябва да се вземе сериозно. Дори само няколко излишни килограма могат да направят вашия домашен любимец по-вероятно да получи някои здравословни проблеми като диабет тип 2 и да влошат други, като артрит. Това дори може да им попречи да се грижат правилно. Поддържането на наднормено тегло трябва да доведе до по-здрава, по-щастлива котка.

Идеално тегло за котки

Повечето домашни котки трябва да тежат около 10 паунда, въпреки че това може да варира в зависимост от породата и рамката. Една сиамска котка може да тежи до 5 паунда, докато мейн куун може да бъде 25 паунда и здрава.