Сиренето е добро или лошо за вас?

Сиренето е добро или лошо за вас?

Сиренето е добър източник на калций и протеини, но може да бъде и с високо съдържание на наситени мазнини и натрий. Трябва ли да ядем повече сирене или по -малко?

сиренето е нараснало на популярност в Съединените щати (САЩ) през последните 50 години. Статистиката показва, че потреблението се е утроило от 1970 до 2009 г.

Обхватът на наличните сирена и броят на специализираните производители на сирене в САЩ също е нараснал през последните години.

Някои хора избягват млечните продукти Сиренето поради млечна алергия или непоносимост към лактоза, тъй като те са на диета за отслабване или като част от веган диета.

сиренето предлага редица ползи за здравето, някои от които са изненадващи. Дали това е здравословен избор или не, зависи от индивида и вида и количеството консумирано сирене.

Бързи факти за сирене:

 • Има хиляди видове сирене. Храната с аромат на сирене не се счита за една от тях.
 • Много сирена са с високо съдържание на натрий и мазнини, но ползите могат да надвишават недостатъците. Сиренето с ниско съдържание на натрие може да направи здравословно допълнение към повечето диети.
 • Всеки с лактозна алергия не трябва да яде никакъв вид сирене, но някои видове могат да бъдат подходящи за тези с непоносимост към лактоза.

Сиренето е стандартен съпровод на популярни храни като бургери, пица, мексикански ястия, салата и сандвичи.

сам, това може да бъде закуска или предястие. Може да се добави към сосове, супи, сладкиши и много други ястия.

Има хиляди сортове сирене, вариращи от леко до зрял аромат и ниско до високо съдържание на мазнини. Може да се направи от млякото на кравите, овцете, козите и други животни.

сиренето в цялото мляко съдържа между 6 и 10 грама (g) мазнини на 1 унция (28 g), сервираща се. От това, 4 g до 6 g е наситена мазнина.

Нискомаслено или намалено масло сирене се приготвя с 2 процента мляко. Сиренето с мазнини се прави с 0 процента или обезмаслено мляко.

Пресните сирена ревита натуралис цена са сирена, които не са остаряли или узрели. Те обикновено имат по -високо съдържание на влага, по -мека текстура и по -мек вкус от състарените сирена. Примерите се включват рикота, крема сирене, извара и маскарпоне.

Възрастни или зрели сирена са по -твърди в текстурата и са склонни да бъдат отлежали в продължение на 6 месеца или повече. Колкото по -дълъг е процесът на стареене, толкова по -концентриран или остър е аромата. Cheddar, Swiss, Parmesan, and Gruyère are examples of aged cheeses.

Processed cheese, such as cheese spread, American cheese, “cheese food” and “cheese flavored” products cannot be categorized as cheese, and the Етикетът трябва да отразява това. Това са стабилни продукти, съдържащи добавени съставки като подобрители на аромати и емулгатори.

не-млечните сирена, като соево сирене и дайя, са подходящи за хора, които не консумират млечни продукти, но те са високо обработен.

Хранене

сирене е добър източник на калций, ключово хранително вещество за здрави кости и зъби, съсирване на кръвта, заздравяване на рани и поддържане на нормално кръвно налягане.

Мъжете и жените на възраст от 19 до 50 години трябва да консумират 1000 mg калций на ден. Една унция сирене чедър осигурява 20 процента от това ежедневно изискване.

Въпреки това сиренето също може да бъде с високо съдържание на калории, натрий и наситени мазнини. Разбивката на макронутриентите във всяко сирене може да варира значително, в зависимост от типа.

Една унция (28 g) Една марка Cheddar Cream Cheese Spread съдържа:

 • 80 калории калории
 • 7 g мазнини, включително 5 g наситени мастни киселини
 • 1 g въглехидрат
 • 0 g протеин
 • 150 милиграма (mg) на калций
 • 750 Международни единици (IU) на витамин А
 • 15 mg холестерол
 • 380 mg натрий

  Една унция (28 g) от една марка сирене чедър съдържа:

 • 120 калории
 • 10 g мазнини, включително 6 g наситени мастни киселини
 • 0 g въглехидрат
 • 7 g протеин
 • 200 mg калций
 • 400 международни единици (IU) на витамин А
 • 30 mg холестерол
 • 190 mg натриев

продукти с аромат на сирене нямат същата хранителна стойност и е по-вероятно да са с високо съдържание Натрий.

8 ползи за здравето

млечните продукти са един от най -добрите диетични източници на калций и други Nutrien ts. Ето осем начина, по които сиренето може да бъде здравословно.

1. Здравето на костите

Калций, протеини, магнезий, цинк и витамини А, D и K Съдържанието на сирене означава, че може да допринесе за здравословно развитие на костите при деца и млади възрастни и за превенция на остеопорозата.

Някои теории предлагат, че храненето на млечни продукти води до по -високи нива на киселина в тялото и това може да унищожи, а не да насърчава здравите кости. Научните доказателства обаче не подкрепят това мнение.

2. Здравословното здраве

Сиренето може да засили здравето на зъбите. Калцият играе важна роля за образуването на зъби, а сиренето е добър източник на калций. В допълнение, поне едно проучване показа, че яденето на сирене може да повиши нивото на рН в зъбната плака, предлагайки защита срещу зъбни кухини.

млякото и киселото мляко без захар изглежда няма същия ефект.

3. Кръвното налягане

статистиката показва, че хората, които ядат повече сирене, имат по -ниско кръвно налягане, въпреки че някои сирена са богати на мазнини и натрий.

Калцият може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Препоръчват се ниско съдържание на мазнини, ниско-натриеви сирена.

Подходящо сирене с ниско съдържание на натрий би било с ниско съдържание на мазнини или намалено мазнини натурално швейцарско сирене.

Други сирена с ниско съдържание на мазнини включват включват сирена с ниско съдържание на мазнини, които включват нискомаслени сирена извара, сирене рикота, пармезан, фета и козе сирене и кремаво сирене с ниско съдържание на мазнини.

Много сирена вече се предлагат във версии „Lite“, като чедър, бри, хаварти и фета. Проверете хранителната информация, тъй като някои сирена с намалени мазнини са добавили натрий.

Поради екстремната обработка, сирените без мазнини не се препоръчват като редовна част от диетата, дори и за тези, които искат да намалят калориите или мазнини.

4. Здравословни кръвоносни съдове

Някои сирена съдържат високи нива на холестерол и натрий, което предполага, че те могат да доведат до сърдечно -съдови проблеми.

Въпреки това през 2014 г. изследователите стигат до заключението, че млечните продукти могат да бъдат добри Източник на антиоксиданта, глутатион. Този антиоксидант е от решаващо значение за здравето на мозъка и за предотвратяване на невродегенерация, свързана с възрастта.

През 2016 г. учените установяват също, че антиоксидантните свойства на сиренето могат да предпазят от отрицателните ефекти на натрий, поне, в краткосрочен план.

В проучването кръвоносните съдове на участници, които консумират млеко сирене, функционират по -добре от кръвоносните съдове на онези, които са яли гевреци или соево сирене.

5. Микробиота на червата и холестерол

Като ферментирала храна сиренето може да помогне за засилване на здравите бактерии на червата. Това може да има положителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, според малко проучване, публикувано през 2015 г.

6. Здравословното тегло

изследва, че човек с висок индекс на телесна маса (ИТМ) е по -вероятно да има ниски нива на калций. Тъй като сиренето е добър източник на калций, може да има ползи за хората на диета за отслабване.

7. Омега-3 мастни киселини

Те са открити при някои видове сирене и особено тези, приготвени от мляко, произведени от крави, които ядат алпийски треви. Смята се, че омега-3 мастните киселини са от полза за сърдечно-съдовата система и мозъка.

8. Здравите клетки

клетките се нуждаят от протеин за изграждане и възстановяване. Една унция сирене чедър може да предложи 7 g протеин. Количеството протеин, препоръчан за всеки човек, зависи от тяхната възраст, размер и активност. Използвайте този калкулатор, за да разберете колко протеин ви е необходим.

Рискове

Диета с високо съдържание на натрий и наситени мазнини вероятно ще увеличи риска от високо кръвно налягане, сърдечно -съдови заболявания и Диабет тип 2.

Наситени мазнини: Докладът за 2015 г. на Консултативния комитет за диетични насоки (DGAC) препоръчва да се ограничи приема на мазнини до 20 до 35 процента от дневните калории и наситените мазнини до по -малко от 10 процента от общите калории. Това означава, че някой след 1800-калорична диета трябва да консумира по-малко от 18 грама на ден наситени мазнини.

Една унция сирене чедър съдържа около 120 калории и 6 g наситени мазнини.

Високият прием на наситени мазнини може да увеличи риска от диабет, затлъстяване и сърдечно -съдови проблеми.

Някои проучвания обаче предполагат, че наситените мазнини от млечните храни могат да бъдат по -малко вредни от наситените мазнини от други източници.

Натрий: Наред с мазнините, натрийът може да бъде високо при някои сирена, особено преработените сирена и продуктите, ароматизирани на сирене. и други стероидни хормони в млечните продукти. Те биха могли да нарушат ендокринната система и потенциално да увеличат риска от някои видове рак.

алергии, непоносимост, чувствителност и взаимодействия

непоносимост към лактоза: на човек с непоносимост към лактоза липсва на лактозната непоносимост: Човек с непоносимост Ензимът е необходим за разграждане и усвояване на захарта, намираща се в млякото. Консумирането на мляко и млечни продукти може да доведе до подуване на корема, метеоризъм или диария.

Нивата на толерантност зависят от индивида. Един човек може да е в състояние да понася възрастни млечни продукти с ниски нива на лактоза, като кисело мляко и твърди сирена, докато други изпитват реакция дори на малко количество млечни продукти.

меки, пресни сирена, като например Моцарелата може да предизвика реакция при човек с непоносимост към лактоза. Въпреки това, по -твърдите сирена, като чедър и пармезан, имат по -ниски нива на лактоза. Хората с непоносимост към лактоза могат да установят, че малко количество от тези сирена може да бъде безопасно консумирано.

Алергия възниква поради анормална имунологична реакция на определени тригери, като млечен протеин, независимо дали е казеин или суроватка. Имунната система на тялото произвежда алергично антитяло, имуноглобулин Е (IgE) антитяло, когато е изложено на спусъка.

Алергичните симптоми включват пост-назален капне, хрипове, диария и повръщане. В по -тежки случаи човек може да развие астма, екзема, кървене, пневмония и анафилаксия или шок. Това може да бъде сериозно и дори животозастрашаващо.

Всеки с алергия към мляко трябва да избягва всички млечни продукти, включително сирене.

Чувствителност към казеин, протеин, открит в млякото, може да предизвика възпаление в цялото тяло, като произвежда симптоми като задръствания в синусите, акне, кожен обрив и мигрена.

Всеки, който изпитва, че изпитва всеки, който изпитва всеки изпитващ Този вид симптом може да поиска от диетолог да ги води през диета за елиминация или да проведе тест за чувствителност към храна, за да разбере дали диетата без млечни продукти може да помогне.

фосфор присъства във високи количества при някои сирена. Това може да е вредно за тези с бъбречно разстройство. If the kidneys cannot remove excess phosphorus from the blood, this can be fatal.

A high calcium intake has been linked to an increased risk of prostate cancer in some studies, but other investigations have found no associations between the Две.

запек често се наблюдава при малки деца, които консумират много млечни продукти, докато ядат ниско съдържание на фибри, преработена диета.

моноамино оксидаза инхибитори (MAOI) са лекарства, използвани с Лекувайте депресията и болестта на Паркинсон. Хората, които използват тези лекарства, може да се наложи да избягват храни с високи нива на аминокиселинния тирамин, открит естествено в състарени сирена, втвърдени меса, мариновани храни, бира и вино. Колкото по-дълго е отлежала храната, толкова по-високо е съдържанието на тирамин.

Мигрена и главоболие също са свързани с храни, съдържащи тирамин. Дневникът на храните може да помогне да се идентифицира дали съдържащите тирамин храни предизвикват симптоми.

съвети

сиренето могат да предложат могат да се възползват от здравето, но тези, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания или наддаване на тегло, трябва да изберат ниско ниво на здравето -Содий, сирена с ниско съдържание на мазнини.

Обработените сирена и „хранителни храни“ най-вероятно съдържат допълнителни мазнини и сол, така че изберете естествени, но нискомаслени млечни продукти.

Нататък Ярката страна, дори сирена с високо съдържание на мазнини, като синьо сирене, може да се използва за добавяне на аромат. Разпадването малко в сос или над салата осигурява вкус без твърде много калории.

Купуването на сирене, приготвено от органично мляко, може да помогне за намаляване на излагането на мляко на натоварване с антибиотици и растеж.

Долната линия

сиренето може да бъде ценен източник на калций за тези без непоносимост или алергия, но трябва да бъде избран внимателно и да се консумира умерено.

Регистриран диетолог може да ви посъветва и може да ви посъветва.

Регистриран диетолог може да ви посъветва. за това дали да консумираме мляко или млечни продукти и ако да, кои от тях.

 • Кости/ортопедия
 • Хранене/диета

Медицински новини Днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

 • Сиренето може да предотврати кухини. (2013, 5 юни) https: /www.scienced

Contents