Lidhshmëria e gjendjes së pushimit

Lidhshmëria e gjendjes së pushimit

Disa e shohin shumë më lehtë se të tjerët; Hulumtimet e reja tregojnë se lidhja e matshme midis zonave specifike të trurit mund të parashikojë nivelin tuaj të suksesit.

Mësoni gjuhën tuaj amtare si fëmijë është mjaft i ndërlikuar, por të mësosh një sekondë është një punë dashurie.

Pasi të kemi lënë vitet e arta të rinisë, të mësosh aftësi të reja gjuhësore mund të jetë një betejë e fituar me vështirësi.

Studiuesit në Universitetin McGill në Montreal, Kanada, përdorën imazhe funksionale të rezonancës magnetike (fMRI) për të matur aktivitetin normal të pushimit të trurit të studentëve përpara se të fillonin një kurs të gjuhës franceze.

Ekipi, i udhëhequr nga Xiaoqian Chai dhe Denise Klein, mati nëse ndryshimet në lidhje parashikuan suksesin e studentëve të gjuhës.

Rezultatet, të botuara në Gazetën e Neuroshkencës këtë javë, janë një vështrim i bezdisshëm se pse disa njerëz duket se mësojnë gjuhët e dyta me më shumë lehtësi se të tjerët.

Lidhja e gjendjes së pushimit

Edhe në momentet kur me vetëdije nuk po mendoni për asgjë, truri ende paraqet një aktivitet të matshëm. Asnjëherë nuk fle me të vërtetë. Zonat e largëta të trurit dërgojnë mesazhe mbrapa dhe me radhë mbi baza të vazhdueshme.

Këto ndryshime në aktivitet në të gjithë sinjalet e nënshkrimit lënë trurin që mund të merren nga fMRI. Seksione të trurit që janë hapësinore të largëta nga njëra -tjetra bashkëveprojnë vazhdimisht. Kjo quhet lidhje funksionale e gjendjes së pushimit.

Parashikimi i përvetësimit të mësimit të gjuhës

Chai dhe Klein morën skanime fMRI të 15 folësve të rritur në anglisht para se të fillonin një kurs intensiv të gjuhës franceze 12-javore. Studiuesit testuan rrjedhshmërinë verbale të studentëve dhe shpejtësinë e leximit para dhe pas kursit.

rrjedhshmëria verbale u mat duke u kërkuar studentëve të flasin në frëngjisht për 2 minuta dhe duke numëruar numrin e fjalëve unike të folura. Shpejtësia e leximit u mat duke numëruar numrin e fjalëve të folura për minutë nga një tekst i caktuar.

Ekipi hetoi posaçërisht lidhjet midis pjesës tjetër të trurit dhe dy fushave të implikuara në aspekte të caktuara të gjuhës; Insula e përparme/operacioni frontal (AI/FO), i cili dihet se luan një rol në rrjedhshmërinë verbale, dhe zona e formës së fjalës vizuale (VWFA), një zonë e rëndësishme për leximin.

Neuroshkenca e gjuhës

Fjalimi është një bishë komplekse që kërkon një mori aftësish. Njerëzit janë aq të aftë në detyrën sa rrallë pauzë të marrin në konsideratë se sa e mrekullueshme është zotërimi ynë i gjuhës. Një aftësi për të deshifruar mashtrimet dhe simbolet në fjalë, dhe pastaj ato fjalë në fjali dhe fjali në kuptim dhe qëllim është vetëm një copë e punës.

Nga kuptimet dhe qëllimi, ne formojmë fjalë dhe mendime të tonat; Këto fjalë dhe mendime pastaj mund të shndërrohen në tinguj komplekse. Fjalimi përfshin kontrollin praktikisht të mrekullueshëm të më shumë se 100 muskujve individualë që punojnë në sinkron të përsosur për të artikuluar kuptimet në fjali. Fjalitë e formuara do të jenë në përputhje me sintaksën specifike të gjuhës sonë amtare në një format që do të kuptohet në kontekstin e veçantë që ne e gjejmë veten.

Kuptimi dhe prodhimi i gjuhës është në mendje në kuptimin më të vërtetë të termit.

AI/FO dhe VWFA janë vetëm dy fusha të trurit që duket se luajnë role të rëndësishme në gjenerimin dhe kuptimin e të folurit. Si të tilla, ata bënë objektiva të dobishëm për eksperimentet që pasuan.

Të dhëna për skanimin e trurit për aftësinë e të mësuarit

Rezultatet e studimit me të vërtetë treguan se pjesëmarrësit me lidhje më të forta midis AI/FO dhe gyrusit përkohor superior të majtë (një zonë e përfshirë në auditor përpunimi dhe kuptimi i gjuhës) kryen më së miri në provimin e të folurit.

Për më tepër, ata që kishin lidhje më të forta midis VWFA dhe një seksion tjetër të gyrusit të përkohshëm të majtë, treguan përmirësime më të mëdha në testin që vlerësuan aftësinë e tyre të leximit.

Studimi zbuloi se ndryshimet paraprake në lidhjen e gjendjes pushuese parashikojnë se sa mirë një student do të mësojë një gjuhë të dytë.

Këto rezultate interesante ndihmojnë në shpjegimin pse disa njerëz duket se janë natyrisht të predispozuar për gjuhët e të mësuarit. Autorët vërejnë se njerëzit që fillojnë të mësojnë një gjuhë të re nuk duhet të ndjehen të dekurajuar, truri është një organ i mrekullueshëm i adaptueshëm.

Ky studim i veçantë u krye në një kurs intensiv 12-javor. Një fazë tjetër magjepsëse e këtij studimi mund të jetë të përcaktoni se si lidhja e trurit rrjedh dhe rrjedh mbi një kurs shumë më të gjatë.

plasticiteti i trurit nuk njeh kufij; Kushdo që vendos të hedhë vëmendjen e tij të plotë për të mësuar një detyrë padyshim që do të ketë një masë të suksesit, pavarësisht nga lidhja e tyre fillestare.

Lajmet Mjekësore sot kohët e fundit mbuluan hulumtimet që tregojnë se gjestet dhe fotografitë mund të rritin mësimin e gjuhës së huaj.

 • Neurologjia/Neuroshkenca
 • Psikologjia/Psikiatria

Rishikimi nuk gjen asnjë dëshmi ‘me cilësi të lartë’ që shtesat e humbjes së peshës funksionojnë

 • Studiuesit kryen një përmbledhje sistematike të provave të kontrolluara të rastit të një përzgjedhjeje të shtesave për humbjen e peshës dhe terapive alternative.
 • Ata nuk gjetën asnjë provë me cilësi të lartë për efikasitetin e ndonjë prej produkteve të shqyrtuara.
 • Një pjesë e opinionit shoqërues kërkon një kontroll më të afërt të industrisë shtesë dhe rolin e saj në promovimin e "pretendimeve mashtruese" për produktet.
 • Këshilli për Ushqyerjen e Përgjegjshme, i cili përfaqëson industrinë e shtesave, ka vënë në dyshim vlefshmërinë e këtij studimi të fundit.
 • Por, sipas një rishikimi të ri, prova me cilësi të lartë të përfitimeve të shumë produkteve të humbjes së peshës dhe terapive alternative aktualisht mungojnë.

  Rishikimi sistematik i provave klinike të kontrolluara të rastit – standardi i artë i hulumtimit klinik – shfaqet në revistë.

  "Gjetjet tona janë të rëndësishme për klinikët, studiuesit dhe industrinë njësoj, pasi ato sugjerojnë nevojën për vlerësim rigoroz të produkteve për humbje peshe," thotë autori përkatës John Batsis, M.D., i Universitetit të Karolinës së Veriut Shkolla e Mjekësisë, Chapel Hill.

  "Vetëm atëherë mund të prodhojmë të dhëna që lejojnë klinikët të ofrojnë kontribut dhe këshilla me një shkallë më të lartë sigurie për pacientët tanë," shton ai.

  Mungesa e qasjes në terapitë e aprovuara

  Prevalenca e mbipeshes midis të rriturve në Sh.B.A ka vazhduar të rritet vitet e fundit, nga 33.7% në 2007-2008 në 39.6% në 2015– 2016

  Gjendja gjithashtu ka shoqata me një rrezik të shtuar të diabetit, sëmundjeve të zemrës, kancerit dhe vdekjes së parakohshme.

  Njerëzit shpesh luftojnë për të humbur peshë; Për shkak të mungesës së efektivitetit të trajtimeve të aprovuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ose pa qasje te profesionistët e kujdesit shëndetësor që mund të ofrojnë terapi kundër obezitetit.

  Studiuesit shkruajnë se shumë njerëz i drejtohen shtojcave të humbjes së peshës pa recetë në besimin se ato janë "natyrale" ose "të vërtetuara klinike". Konsumatorët madje mund të besojnë se këto produkte janë po aq të sigurta sa ilaçet e aprovuara nga FDA. Për më tepër, shkencëtarët thonë se profesionistët e kujdesit shëndetësor kanë informacion jo të plotë në lidhje me pretendimet shkencore të bëra nga promovuesit e terapive të tilla.

  Produkte dhe terapi të rishikuara

  Studiuesit shqyrtuan prova të kontrolluara të rastit që vlerësuan efikasitetin e 14 shtesave dietike, terapive, ose të dy, duke përfshirë:

 • Acupuncture
 • Teaaji jeshil
 • ephedra ose kafeina
 • Guar Gum
 • Chitosan
 • Kalcium-vitamin D shtesë
 • çokollatë ose kakao
 • Chromium
 • piruvate
 • Terapitë e trupit të mendjes

nga a Gjithsej 315 gjykime, ata gjykuan 52 që kishin një rrezik të ulët të paragjykimit – për shkak të të metave në hartimin ose raportimin e tyre të rezultateve, për shembull – dhe të dhëna të mjaftueshme për të mbështetur çdo pretendim të efikasitetit.

Nga këto, 16 raportuan ulje statistikisht të rëndësishme të peshës gjatë gjithë gjykimit, duke filluar nga 0.3 në 4.93 kilogramë. Sidoqoftë, autorët nuk ishin "klinikisht të rëndësishme".

"Një rezultat mund të jetë statistikisht i rëndësishëm pa qenë klinikisht i rëndësishëm," i tha Prof. Batsis për Mjekësinë Lajme sot.

Ai tha se udhëzimet klinike konsiderojnë një humbje peshe prej më shumë se 5% të jetë klinikisht e rëndësishme.

"Gjatë rishikimit tonë të studimeve shtesë, në rastet e rralla kur njerëzit humbën peshë, ata nuk hodhën paund të mjaftueshëm për të bërë një ndikim pozitiv në shëndetin e tyre," tha ai.

Në punimin e tyre, studiuesit konkludojnë:

"Pavarësisht se ka një numër studimesh që vlerësojnë shtesat dietike dhe terapitë alternative për humbjen e peshës, ky përmbledhje nuk mbështet me cilësi të fortë, me cilësi të lartë Dëshmi e efikasitetit të ndonjë prej produkteve. "

Rregullorja më e lirshme

Në 1994, Ligji i Shëndetit dhe Edukimit i Shtojcës Dietike Shëndeti liroi rregullimin e industrisë së plotësimit të dietës.

Sipas Aktit, FDA nuk rregullon shtesat në të njëjtën mënyrë si ilaçet kundër obezitetit të recetave. Sidoqoftë, ndërsa prodhuesit nuk mund të pretendojnë se produktet e tyre mund të kurojnë, trajtojnë ose parandalojnë ndonjë sëmundje, ata duhet të japin prova të sigurisë së tyre.

Zyra e shtesave dietike boton fletë faktesh në lidhje me këto produkte dhe mban një bazë të dhënash të përbërësve dhe etiketave të tyre.

Në një pjesë të mendimit të formuar fuqimisht që shoqëron punimin, anëtarët e Komitetit Klinik të Shoqërisë së Obezitetit vërejnë se shitjet vjetore të shtesave për humbjen e peshës janë me vlerë 30 miliardë dollarë në të gjithë botën, pavarësisht "provave subpar".

Autorët u bëjnë thirrje autoriteteve rregullatore "të ekzaminojnë në mënyrë kritike industrinë e plotësimit të dietës, përfshirë rolin e tyre në promovimin e pretendimeve mashtruese dhe produkteve të marketingut që kanë potencial për të dëmtuar pacientët."

‘Hodgepodge’ të produkteve dhe terapive

Steve Mister, president dhe CEO i Këshillit për Ushqim të Përgjegjës (CRN), i cili përfaqëson industrinë e plotësuesve, sfidoi vlefshmërinë e studimit. CRN është "është shoqata kryesore tregtare që përfaqëson shtesë dietike dhe prodhuesit funksionalë të ushqimit dhe furnizuesit e përbërësve."

Në një deklaratë të dhënë për MNT, ai vuri në dyshim përfshirjen e akupunkturës, ndërhyrjet e mendjes-trup dhe çokollatën, ndër të tjera, në atë që ai e përshkroi si një "hodgepodge" të produkteve dhe terapive.

Ai shtoi se prodhuesit nuk tregtojnë vitaminë D dhe kalcium për humbjen e peshës.

"Ka shumë shtesa dietike të sigurta, të dobishme për menaxhimin e peshës në treg me mbështetje kërkimore në këtë kategori, së bashku me shtesat që ndihmojnë në mbushjen e boshllëqeve ushqyese për konsumatorët që nuk marrin të gjitha ushqyesit që u duhen vetëm nga ushqimi , veçanërisht kur ata po kufizojnë kaloritë ose përfshihen në ushtrime të ashpra, "tha ai.

"Rishikimi i fundit përfshin vetëm një pjesë të vogël të përbërësve në këtë fushë dhe nuk duhet të zvogëlojë rolin mbështetës që luajnë këto produkte për programet e menaxhimit të peshës së konsumatorëve," shtoi ai. Sidoqoftë, ai u pajtua me thirrjen e shkencëtarëve për më shumë hulumtime, duke shtuar se industria dhe akademia duhet të forcojnë bashkëpunimet e tyre kërkimore.

 • Ushqyerja/dieta
 • Obeziteti/humbja e peshës/Fitness

Rishikimi i densitetit të gjirit, ushtrimit dhe kancerit të gjirit

Niveli i aktivitetit fizik të një gruaje nuk ndikon në densitetin e gjinjve të saj, sipas hulumtimeve të paraqitura në Konferencën e 10 -të Evropiane të Kancerit të Gjirit.

Dendësia e gjirit është konsideruar gjerësisht një faktor i fortë rreziku për kancerin e gjirit, me statistikat që sugjerojnë një gjasa katër deri në gjashtë herë më të lartë të sëmundjes në gjinjtë mbi 75% dendësi mamografike, krahasuar me ato me një densitet më të ulët se 25%.

Jo vetëm që indet e dendura të gjirit e bëjnë më të vështirë për https://harmoniqhealth.com/al/ një mamografi të marr tumore të vogla, por vetë gjinjtë e dendur janë shoqëruar me një shans më të lartë të anomalisë qelizore. Sidoqoftë, studimet e fundit kanë treguar që gjinjtë e dendur nuk mund të nënkuptojnë domosdoshmërisht një rrezik më të lartë të kancerit të gjirit dhe kanë propozuar përdorimin e kritereve alternative kur rekomandojnë shqyrtimin shtesë. Ushtrimi

si një faktor rreziku i modifikueshëm

Aktiviteti fizik konsiderohet një faktor domethënës i modifikueshëm në rrezikun e kancerit të gjirit, dhe meqenëse ushtrimi zvogëlon indin yndyror dhe BMI, është menduar të rrisë dendësinë e gjirit . Sidoqoftë, studimet për marrëdhëniet midis aktivitetit fizik dhe densitetit të gjirit kanë qenë jokonkluzive.

Një ekip i udhëhequr nga Shadi Azam, i Universitetit të Danimarkës Jugore në Esbjerg, analizoi aktivitetin fizik të 5,703 pjesëmarrësve para dhe pas menopauzës në studimin e dietës, kancerit dhe shëndetit të ardhshëm danez. Të gjitha gratë iu nënshtruan ekzaminimit të gjirit nga 1991-2001.

Studiuesit mblodhën të dhëna për orët e kaluara në aktivitetin fizik në lidhje me kohën e lirë, transportin dhe punën. Ata kategorizuan numrin e orëve si asnjë, deri në 2, 2-4, dhe më shumë se 4 orë në javë.

Ata i klasifikuan aktivitetet që lidhen me punën si punë manuale të ulur, në këmbë, manuale dhe të rënda.

Gratë iu nënshtruan ekzaminimit në një spital në Kopenhagë, Danimarkë dhe rezultatet u kontrolluan në mënyrë të pavarur nga dy radiologë.

Dendësia e gjirit u kategorizua në inde yndyrore, e cila është më pak e dendur, dhe e përzier/e dendur.

Për të vërtetuar rezultatet, ekipi përdori mjetin e vlerësimit të sistemit të gjirit dhe sistemit të të dhënave (BI-RADS), i krijuar për të standardizuar raportimin dhe llogaritjen e rrezikut të një pacienti për zhvillimin e kancerit të gjirit.

Niveli i aktivitetit fizik nuk lidhet me densitetin e gjirit

Sistemi i numrit personal të identifikimit të sistemit danez të regjistrimit civil bëri të mundur lidhjen e rezultateve të densitetit të gjirit me të dhënat për aktivitetin fizik . Gjetjet

treguan se 56.3% e grave kishin gjinj të përzier ose të dendur. Nga këto, 47.5% morën pjesë në sport, 70.1% ciklin, 52.2% bënin kopshtarinë dhe 92.7% ecnin.

Sidoqoftë, pas rregullimit për faktorë të tjerë, dendësia më e lartë e gjirit nuk ishte e lidhur fare me ecjen dhe vetëm shumë pak me kopshtarinë. Nuk kishte asnjë lidhje midis kohës së kaluar për aktivitetin fizik dhe densitetin e gjirit ose kohën e kaluar për aktivitetin fizik në punë.

Azam thotë:

"Ne fillimisht gjetë të arrijnë një nivel të rëndësishëm pasi të rregullohemi për faktorë të tjerë. "

Për të ulur rrezikun e sëmundjes, ekspertët rekomandojnë të ushtroni rregullisht, të hani më shumë fruta dhe të shmangni ose kufizoni alkoolin, pirjen e duhanit, mishin e kuq dhe të përpunuar, ëmbëlsirat dhe produktet e qumështit me yndyrë të lartë.

Shtimi i peshës dhe mbipesha, veçanërisht gjatë menopauzës, dhe terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) të gjitha rrisin rrezikun.

Autorët shpresojnë se studimet e mëtutjeshme do të hedhin më shumë dritë në lidhjet midis aktivitetit fizik dhe rrezikut të kancerit të gjirit.

Kryetari i Konferencës Prof. Fatima Cardoso, drejtore e njësisë së gjirit të Qendrës Klinike të Champalimaud në Lisbonë, Portugali, thotë se mosmarrëveshja e këtyre shoqatave komplekse mund të ndihmojë të vendosni se kush ka nevojë për shqyrtim shtesë dhe për të përmirësuar strategjitë parandaluese.

Lajmet Mjekësore sot raportuan kohët e fundit se mospërputhja në matjet e densitetit të gjirit ngre pyetje në lidhje me vlefshmërinë e tij si kriter për rekomandimin e shqyrtimit shtesë.

 • Kanceri i gjirit
 • Ushqimi/dieta
 • Obeziteti/humbja e peshës/fitnesi
 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave

artriti reumatoid dhe nivelet e CRP: dofarë do të thotë?

Trupi prodhon CRP në përgjigje të inflamacionit. Matja e sasisë së proteinës reaktive C në gjak mund të ndihmojë në diagnostikimin dhe monitorimin e artritit reumatoid.

Artriti reumatoid (RA) është një gjendje autoimune që bën që trupi të sulmojë indet e shëndetshme në nyje.